Oziq-ovqat orqali tarqaladigan yuqumli kasalliklar jiddiy sog’liq muammolariga olib kelishi mumkin. Ushbu kasalliklardan himoyalanish uchun quyidagi profilaktika choralariga e’tibor qaratish lozim:
🔶 Oziq-ovqat mahsulotlarini to’g’ri saqlang:
✔️Tez buziladigan mahsulotlarni (go’sht, sut, tuxum va boshqalar) darhol sovutgichda saqlang. Sovutgich haroratini 4°C yoki undan pastroq darajada ushlab turing.
✔️Uzoqroq saqlash uchun oziq-ovqat mahsulotlarini muzlatgichda muzlatib qo’ying.
✔️Xom go’sht, parranda go’shti va dengiz mahsulotlarini boshqa oziq-ovqatlardan alohida saqlang, ularning suvi boshqa mahsulotlarga tomchilamasligi uchun.
🔶 Oziq-ovqat mahsulotlarini to’g’ri tayyorlang:
✔️Go’sht, parranda go’shti, dengiz mahsulotlari va tuxumlarni to’liq pishiring. Ichki haroratni tekshirish uchun termometrdan foydalaning.
✔️Xom sabzavot va mevalarni iste’mol qilishdan oldin yaxshilab yuving.
✔️Xom go’sht uchun ishlatilgan kesish taxtalarini boshqa mahsulotlar uchun ishlatishdan oldin issiq suv va sovun bilan yaxshilab tozalang.
🔶 Toza suvdan foydalaning:
✔️Toza va xavfsiz ichimlik suvidan foydalaning. Agar suvning tozaligiga shubha qilsangiz, uni qaynatib oling yoki filtrlashdan foydalaning.
✔️Faqat toza suvdan tayyorlangan muzdan foydalaning.
🔶 Oziq-ovqat mahsulotlarini sotib olishda ehtiyot bo’ling:
✔️Mahsulotlarning yaroqlilik muddatiga e’tibor bering va muddati o’tgan mahsulotlarni sotib olmang.
✔️Qadoqlash yaxshi holatda ekanligiga ishonch hosil qiling (buzilmagan, shishmagan).
✔️Tez buziladigan mahsulotlarni (go’sht, sut, tuxum) xarid qilishni oxiriga qoldiring.
https://t.me/sanepidqom_qarshitum