MTTlarda (maktabgacha ta’lim tashkilotlari) bolalarni ovqatlantirishga qo‘yiladigan talablar

MTTlarda (maktabgacha ta’lim tashkilotlari) bolalarni ovqatlantirishga qo‘yiladigan talablar sanitariya-gigiena me’yorlari hamda bolalar organizmining yoshga xos fiziologik ehtiyojlariga asoslanadi.

1. Ovqatlanishni tashkil etish talablari

Bolalar kun davomida kamida 4 mahal ovqatlanishi kerak (ertalabki nonushta, tushlik, poldnik – ikkinchi tushlik, kechki ovqat).

2. Ovqatning sifati va gigienasi

Ovqat yangi, sifatli va xavfsiz mahsulotlardan tayyorlanishi kerak.
Ovqatlar bolalarga iliq holda (issiq emas, sovuq emas) berilishi shart.

3. Ovqat tarkibiga qo‘yiladigan talablar

Ratsionda oqsil, yog‘ va uglevodlar balanslangan bo‘lishi kerak.
Kundalik menyuga sabzavot, meva, go‘sht, sut mahsulotlari, don mahsulotlari kiritilishi majburiy.

4. Ovqatlanish jarayonida gigiena

Bolalar ovqatdan oldin va keyin qo‘l yuvishlari kerak.

5. Nazorat

Har kuni tayyorlangan ovqatdan “sutka davomida saqlanadigan nazorat namunasi” olinadi.

https://t.me/sanepidqom_qarshitum