✅O’tkir yuqumli ichak kasalliklari profilaktikasi

✅O’tkir yuqumli ichak kasalliklari profilaktikasi

✅Shaxsiy gigiyena:
Qo’llarni ovqat tayyorlashdan oldin, ovqatlanishdan oldin va hojatxonadan keyin sovun va suv bilan yaxshilab yuvish.

✅Oziq-ovqat xavfsizligi:
Oziq-ovqat mahsulotlarini toza joyda tayyorlash va saqlash.
Yaroqlilik muddati o’tgan yoki shubhali mahsulotlarni iste’mol qilmaslik.
Go’sht va parranda go’shtini yaxshilab pishirish.
Xom va pishirilgan mahsulotlar uchun alohida taxtalar va pichoqlardan foydalanish.

✅Suv xavfsizligi:
Toza, xavfsiz suv iste’mol qilish. Agar suvning tozaligiga shubha bo’lsa, uni qaynatish yoki filtrlash kerak.

Vaksinatsiya:
✅Rotavirusga qarshi vaksinatsiya, ayniqsa yosh bolalar uchun, rotavirusli diareya xavfini kamaytiradi.

✅Atrof-muhit gigiyenasi:
Hojatxonalarning toza va gigiyenik holatda bo’lishini ta’minlash.
Axlatlarni to’g’ri utilizatsiya qilish.

https://t.me/sanepidqom_qarshitum