💧Ichimlik suviga qoʻyiladigan gigiyenik talablar
💦Suv — hayot manbai. Ammo har qanday suv ham ichishga yaroqli emas. Ichimlik suvi inson salomatligi uchun xavfsiz boʻlishi, gigiyenik talablarga javob berishi zarur.
💦Keling, ichimlik suviga qoʻyiladigan asosiy gigiyenik talablarni koʻrib chiqaylik:
1.Xavfsizlik
🦠Mikrobiologik xavfsizlik:
Suvda patogen mikroorganizmlar (bakteriyalar, viruslar, parazitlar) boʻlmasligi kerak.
🧪Kimyoviy xavfsizlik:
Suvda inson salomatligiga zarar yetkazadigan kimyoviy moddalar (ogʻir metallar, nitratlar, pestitsidlar va boshqalar) belgilangan meʼyorlardan oshmasligi lozim.
❗️Radiologik xavfsizlik:
Suvda radioaktiv moddalar belgilangan meʼyorlardan oshmasligi kerak.
2.Organoleptik koʻrsatkichlar
💦Hidi:
Suv yoqimsiz hidga ega boʻlmasligi kerak (masalan, chirigan, loy hidi).
💦Taʼmi:
Suv begona taʼmga ega boʻlmasligi kerak (masalan, metall, shoʻr taʼm).
💦Rangi:
Suv rangsiz boʻlishi kerak.
💦Loyqaligi:
Suv tiniq boʻlishi, unda koʻzga koʻrinadigan zarrachalar boʻlmasligi kerak.
3.Umumiy minerallashuv (quruq qoldiq)
💦Suvda erigan moddalar miqdori optimal darajada boʻlishi kerak. Juda kam yoki juda koʻp minerallashgan suv ham organizmga zararli boʻlishi mumkin.
4. Qattiqlik
💦Suvning qattiqligi (kalsiy va magniy ionlari miqdori) belgilangan meʼyorlarda boʻlishi kerak. Qattiq suv quvurlarda qatlamlar hosil qilishi, sovunning koʻp sarflanishiga olib kelishi mumkin.
5.Vodorod koʻrsatkichi (pH)
💦Suvning pH darajasi neytralga yaqin boʻlishi kerak (odatda 6,5 dan 8,5 gacha).
https://t.me/sanepidqom_qarshitum