📌Antisanitar muzqaymoqlarning xavflari.
1. Bakteriyalar va viruslar:
• Notoza qo’llar, ifloslangan uskunalardan foydalanish natijasida muzqaymoqqa turli xil bakteriyalar (masalan, Salmonella, E. coli) va viruslar tushishi mumkin.
• Bu esa oziq-ovqatdan zaharlanish, ich ketishi, qusish, isitma va boshqa noxush alomatlarga olib kelishi mumkin.
2. Infeksiyalar:
• Agar sotuvchida terining yuqumli kasalliklari (masalan, qo’tir, temiratki) bo’lsa, kasallik muzqaymoq orqali iste’molchilarga yuqishi mumkin.
• Gepatit A virusi ham notoza sharoitda tayyorlangan muzqaymoq orqali tarqalishi mumkin.
3. Zaharli moddalar:
• Muzqaymoq tayyorlashda ishlatiladigan xom ashyoning sifati past bo’lsa, tarkibida zaharli moddalar bo’lishi mumkin.
• Sintetik bo’yoqlar va konservantlar allergik reaktsiyalarni keltirib chiqarishi mumkin.
4. Gigiyena qoidalariga rioya qilmaslik:
• Sotuvchilarning qo’llarini yuvmasligi, maxsus kiyimda ishlamasligi, muzqaymoqni saqlash va sotish sharoitlarining talablarga javob bermasligi bakteriyalar va viruslarning ko’payishi uchun qulay muhit yaratadi.
5. Suv sifati:
• Muzqaymoq tayyorlashda ishlatiladigan suvning sifati past bo’lsa, tarkibida zararli mikroorganizmlar bo’lishi mumkin.
• Bu esa ichak infeksiyalariga olib kelishi mumkin.
https://t.me/sanepidqom_qarshitum