📌Antisanitar muzqaymoqlarning xavflari.

📌Antisanitar muzqaymoqlarning xavflari.

1. Bakteriyalar va viruslar:
•  Notoza qo’llar, ifloslangan uskunalardan foydalanish natijasida muzqaymoqqa turli xil bakteriyalar (masalan, Salmonella, E. coli) va viruslar tushishi mumkin.
•  Bu esa oziq-ovqatdan zaharlanish, ich ketishi, qusish, isitma va boshqa noxush alomatlarga olib kelishi mumkin.

2. Infeksiyalar:
•  Agar sotuvchida terining yuqumli kasalliklari (masalan, qo’tir, temiratki) bo’lsa, kasallik muzqaymoq orqali iste’molchilarga yuqishi mumkin.
•  Gepatit A virusi ham notoza sharoitda tayyorlangan muzqaymoq orqali tarqalishi mumkin.

3. Zaharli moddalar:
•  Muzqaymoq tayyorlashda ishlatiladigan xom ashyoning sifati past bo’lsa, tarkibida zaharli moddalar bo’lishi mumkin.
•  Sintetik bo’yoqlar va konservantlar allergik reaktsiyalarni keltirib chiqarishi mumkin.

4. Gigiyena qoidalariga rioya qilmaslik:
•  Sotuvchilarning qo’llarini yuvmasligi, maxsus kiyimda ishlamasligi, muzqaymoqni saqlash va sotish sharoitlarining talablarga javob bermasligi bakteriyalar va viruslarning ko’payishi uchun qulay muhit yaratadi.

5. Suv sifati:
•  Muzqaymoq tayyorlashda ishlatiladigan suvning sifati past bo’lsa, tarkibida zararli mikroorganizmlar bo’lishi mumkin.
•  Bu esa ichak infeksiyalariga olib kelishi mumkin.

https://t.me/sanepidqom_qarshitum